Деветото поредно издание на Синелибри“ започва тази вечер под мотото Метаморфози“. Международният

...
Деветото поредно издание на Синелибри“ започва тази вечер под мотото Метаморфози“. Международният
Коментари Харесай

Започва „Синелибри. Какви филми ще могат да се видят?

Деветото следващо издание на „ Синелибри “ започва довечера под мотото „ Метаморфози “. Международният кино-литературен фестивал ще се състои в София и още шест града в страната – Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора, оповестява Българска телеграфна агенция.

Акцент на откриването тази вечер ще бъде българската премиера на научно-фантастичния халюцинационен романс „ Клети създания “ на режисьора Йоргос Лантимос, почетен с премия „ Златен лъв “ на кинофестивала във Венеция.

На 8 октомври в кино „ Люмиер “ е международната премиера на документалния филм „ Ваймар експрес “ – писмено проучване, отдадено на Европeйския писателски съюз и пропагандата за нацистка културна надмощие над Европа от страна на Йозеф Гьобелс, Фани Попова-Мутафова, Кнут Хамсун, Робер Бразийяк. Сценарист и режисьор на кино лентата е Милена Фучеджиева, известна като публицист, журналист, сценарист и драматург. Събитието ще се състои в наличието на екипа на кино лентата и със съдействието на организацията на евреите в България „ Шалом “ с наслов „ Заедно против антисемитизма. Ние помним! “. Филмът е осъществен с поддръжката на Националния кино център.

На 9 октомври, още веднъж в „ Люмиер “,  е премиера на „ Плитката “ (2023) –  роман за тестванията, смелостта и вярата на три дами, живеещи на три континента. Режисьор на лентата, копродукция на Франция, Италия и Канада, е Летисия Коломбани, която е и създател на едноименния бестселър, преведен на 40 езика. Прожекцията ще бъде последвана от полемика: „ Запази вяра “, или вечер, отдадена на битката с рака на гърдата в съдействие с МБАЛ „ Надежда “.

На 10 октомври „ Синелибри “ посреща двама специфични посетители – изтъкнатия продуцент и сценарист Майк Дауни и нашумелия албански кинорежисьор Фатмир Кочи. Дауни, който е почитан кино продуцент, сценарист, журналист, учител и ръководител на Европейската кино академия, притежател на оценката офицер на Ордена на Британската империя, ще показа у нас своя книжовен дебют – приключенската тайнственост  „ Златото на Истрия “. Събитието ще се състои в НАТФИЗ.

По същото време, в Дома на киното стартира прожекцията на „ Възходът и падението на другаря Зило “ (2022) в наличието на режисьора Фатмир Кочи. Филмът е черна комедия, акомодация по романа на албанския майстор на сатирата – Дритeро Аголи, и разкрива прозренията на другаря Зило, деспотичен бюрократ от 70-те, за културата на пролетариата. „ Възходът и падението на другаря Зило “ е може би най-известната и приветствана от рецензията творба на Аголи, основана през 1972 година по време на комунистическия режим в Албания. След прожекцията феновете ще имат опция да задават въпроси и да вземат подпис от режисьора и от Майк Дауни, който е сценарист и продуцент на кино лентата.

На 7 октомври в кино „ Одеон “ ще бъде излъчена хипнотичната научнофантастична мелодрама „ Звярът “ на режисьора Бертран Бонело. Филмът е акомодация на повестта „ Звярът в джунглата “ от Хенри Джеймс – роман за ориста, поличбите, любовта и самотата. Винаги безупречната Леа Сейду и магнетичният Джордж Маккей играят двама влюбени, които се срещат още веднъж и още веднъж във времето и пространството, до момента в който не надвисва злополука.

На 14 октомври в „ Люмиер “ е предпремиерната прожекция на „ Убийците на цветната луна “. Книгата, тласнала Мартин Скорсезе да вдъхне живот на този величествен план, е „ Убийците от Оклахома и раждането на ФБР “ на Дейвид Гран. Микс от престъпна драма, исторически епос и уестърн, филмът с Леонардо ди Каприо и Робърт де Ниро в основните функции споделя за племето осейдж в щата Оклахома, Съединени американски щати, на което петролът носи голямо благосъстояние през 20-те години на XX век. В резултат на това, стартира един от най-мрачните и травматични интервали в американската история, прочут като „ Големият гнет “.

Италианско-белгийската драма „ Редът на времето ", чиято международна премиера се състоя на кинофестивала във Венеция, е първият игрален филм от двайсет години насам на световноизвестната режисьорка Лилиана Кавани, която при започване на годината навърши 90 години. Филмът споделя за неколцина другари, които се събират на празненство по случай рожден ден във вила на брега на морето, само че скоро схващат, че до няколко часа може да настъпи краят на света. Кавани написва сюжета на кино лентата с Паоло Костела и в съдействие с италианския физик Карло Ровели (известен с примковата квантова доктрина за гравитацията), чиито книги са интернационалните бестселъри.

Почитателите на стилистиката на Франсоа Озон не трябва да пропущат най-новия му филм – „ Престъплението е мое “, събрал едни от най-талантливите френски артисти, представители на четири генерации. Тази престъпна комедия, с привкус на фарс и детайли на обществена рецензия, е свободна акомодация на пиесата „ Моето закононарушение “ от Жорж Бер и Луи Верньой. Премиерата е на 7 октомври във Френския институт.

Сред най-ярките акценти в програмата е комедийният романс „ Господин Блейк на вашите услуги! “, акомодация на бестселъра на Жил Льогардиние – „ Напълно подлудял “, от който са продадени повече от един милион екземпляра във Франция. Вече в ролята на режисьор, Жил Льогардиние събира на екран Фани Ардан и Джон Малкович – за първи път след взаимното им присъединяване в „ Казанова вариации “ от 2015 година Малкович извършва ролята на Андрю Блейк – неотдавна овдовял английски предприемач, който взема решение да загърби бизнеса си и да стартира работа като иконом в западащо имение в Северна Франция.

Мелодрамата „ Сидони в Япония “ е с Изабел Юпер в основната роля. Филмът споделя за приключенията на френската писателка Сидони Персевал в Киото. Докато показва новата си книга в неизбежната компания на своя японски издател, героинята ще се опита да заглуши призраците от предишното и да изпита още веднъж тръпката на любовта.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР